Curtea Constituţională din Germania a decis că poliţia şi serviciile de informaţii au prea mult acces la telefoanele mobile şi conexiunile de internet ale cetăţenilor săi. Judecătorii constituționali au cerut ca legile care se referă la protecţia datelor să fie modificate, iar puterea autorităţilor restrânsă.

În actuala formă a legii, poliţia şi procurorii au acces la date precum nume, numere de telefon, adresă, IP-uri sau orice alte date stocate de furnizorul de internet. Toate aceste informaţii ajută la urmărirea unor activităţi suspecte sau teroriste, însă anchetatorii au acces la date fără a prezenta dovezi solide că ar exista vreo legătură între indivizii supravegheaţi şi cazul în sine. 

Curtea a decis că, deşi transmiterea datelor este permisă în mod legal, oficialii au prea multă libertate în a le obţine și a ordonat revizuirea legilor actuale până în 2021, pentru a se asigura că se limitează suficient scopurile pentru care informaţiile sunt utilizate.

Decizia a fost luată pentru a sprijini confidenţialitatea datelor, în contextul în care existau temeri cu privire la securitatea în mediul digital. Mai multe măsuri impuse de Germania au făcut ca ţara să devină un lider mondial în protejarea vieţii private. 

Criticii susţin că deciziile luate în ultima vreme de Curtea Consituţională ar putea impiedica activitatea autorităţilor şi ar putea îngreuna prevenirea atacurilor teroriste. 

Sursa: digi24.ro