Procurorii și judecătorii din Republica Moldova se pot înscrie la un curs de instruire la distanță ”Dreptul familiei și Drepturile omului”. Programul de studiu a fost elaborat și prestat pe platforma HELP CoE.

Potrivit Institutului Național al Justiției, doritorii de a participa la instruire se pot înscrie până în data de 22 mai, completând acest formular online. Cursul va fi organizat în perioada iunie – iulie, iar audienții trebuie să aibă computer (laptop, tabletă), boxe sau căști, conexiune la internet.

Curs de instruire este compus din următoarele module:

  • Introducere în curs
  • Drepturile asociate cuplurilor
  • Relațiile dintre copii și părinții lor și alte rude
  • Răpirea internațională a copilului
  • Drepturile copiilor: provocări-cheie

În timpul instruirii vor fi analizate relațiile dintre persoane într-un cuplu, atât din perspectiva statutului relației, cât și din perspectiva drepturilor care decurg din aceste relații. O abordare similară se aplică și relațiilor dintre copii și părinți, dar și alte rude. Cursul va aborda, de asemenea, problemele răpirii internaționale a copiilor, precum și unele provocări-cheie din domeniul drepturilor copilului, cum ar fi protecția împotriva abuzului sexual sau protecția copiilor în mediul digital.

Instruirea se va desfășura sub tutoratul Violetei Cojocaru, doctor habilitat în drept, profesor universitar, Prorector pentru activitate studențească a Universității de Stat din Moldova, formator INJ.

Persoanele care vor trece cu brio testarea organizată la sfârșitul cursului vor primi certificate emise de HELP.