Uniunii Avocaților s-a implicat în gestionarea relației dintre apărători și autorități pe timp de pandemie, dar rezultate nu se prea văd. La această concluzie am ajuns după o discuție cu mai mulți apărători. Iată ce cred avocații:

Oleg Efrim, Managing Partner la EFRIM ROŞCA Asociații: Nu am comentarii.

Vlad Roșca, Partner la EFRIM ROŞCA Asociații: Uniunea Avocaților încearcă să arate că există, dar acțiuni concrete și constructive nu prea sunt.

Roger Gladei, Managing Partner la Gladei & Partners: Port cu demnitate insigna de avocat, cel puțin ultimul timp. Uniunea are o poziție matură, bine-chibzuită și echilibrată în ultimele inițiative, inclusiv după instituirea stării de urgență. Prietenul la nevoie se cunoaște, important este să avem prieteni și din partea autorităților, deocamdată sunt restanțe.  

Viorel Berliba, Biroul asociat de avocați ”Berliba, Ungurean și Partenerii”: Nu putem să răspundem la această întrebare, pentru că nu prea se observă această relație, dar, mai rău, nu se simte în mediul avocațial.

Vadim Vieru, avocat: Uniunea Avocaților, Consiliul UAM a organizat ședințe online. S-au formulat propuneri față de CSE, Ministerul Justiției. Nu toate propunerile au fost luate în considerare. Mai bine zis, majoritatea.

Andrei Bivol, avocat, Director de Proiecte FIDES: UAM a făcut o serie de demersuri în adresa Guvernării pentru a include și avocații în categoriile de persoane care vor primi facilități, indemnizații sau reduceri fiscale. UAM a identificat lacunele mijloacelor electronice folosite de instanțe și a propus inițierea ședințelor online pentru a proteja avocații de riscurile infectării și răspândirii COVID19. Cred că UAM s-a implicat pro-activ la un nivel destul de bun în gestionarea relației cu autoritățile pe timp de pandemie. Totuși, trebuie să admitem că rezultatele nu depind întotdeauna de conducerea UAM, dar de dispoziția guvernării.