Începând cu 1 ianuarie 2021, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real urmează să fie stabilit în mărime de 17,37 lei pe oră sau 2.935 lei pe lună, calculat pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore. Măsura se va aplica la întreprinderi, organizații, instituții cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică. O decizie în acest sens a fost luată, recent, de Guvern.

În 2020, s-a aplicat un cuantum minim garantat egal cu 16,42 lei pe oră sau 2.775 lei pe lună. Prin urmare, salariul minim garantat urmează să crească cu 160 lei pe lună sau 95 bani pe oră. Indicatorul actual se aplică din 1 mai 2019. În ultimii zece ani, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real a crescut de peste 2,5 ori, de la 6,51 lei pe oră sau 1100 lei pe lună, în anul 2010.

Conform Legii salarizării, statul reglementează salarizarea angajaţilor din unităţile cu autonomie financiară, prin stabilirea mărimii cuantumului minim garantat a salariului în sectorul real, precum şi unele norme şi garanţii de stat (plata sporurilor de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavorabile, plata orelor de noapte, plata orelor suplimentare, plata pentru orele de staţionare şi aflarea în şomajul tehnic).

Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se reexaminează anual de Guvern, în funcție de creșterea sumară anuală a indicelui prețurilor de consum și a ratei de creștere a productivității muncii la nivel național.