Cele 8,8% de acțiuni deținute de Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) la B.C. Mobiasbancă-GSG S.A au fost vândute la bursă cu 50,4 milioane de lei.

Potrivit informațiilor publicate pe portalul Bursa de Valori a Moldovei cele 884.151 hârtii de valoare au fost vândute la prețul de 57,04 lei per unitate, prețul nominal fiind de 10 lei.

Tranzacția cu acțiunile Mobiasbanca a avut loc la 5 aprilie, după ora 12:00, fiind calificată ca tranzacție specială.

Amintim că, tranzacția a fost avizată de Consiliul de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, deoarece tranzacția de vânzare directă presupune că atât cumpărătorul, cât și vânzătorul trebuie să obțină autorizația directă a CNPF.

Potrivit reprezentanților instituției, în această tranzacție, BERD a avut calitatea de vânzător, iar banca de cumpărător. 

Anterior, s-a anunțat că Mobiasbanca va fi cumpărată de OTP Bank din Ungaria. Societe Generale a anunțat despre semnarea unui acord de vânzare a participației sale majoritare în Mobiasbancă Societe Generale (Moldova) către OTP. Potrivit unui comunicat de presă, se estimează că tranzacția urmează să se finalizeze în următoarele luni, sub rezerva obținerii autorizației din partea autorităților corespunzătoare de reglementare bancară, a concurenței și pieței financiare.

Amintim că, în luna februarie, CNPF a emis o decizie prin care a anunțat că acțiunile băncilor vor putea fi vândute direct prin contract de vânzare-cumpărare (tranzacție directă).  Prin urmare, băncile vor putea să vândă acțiunile pe care le dețin prin tranzacții directe (vânzare-cumpărare).

BC ”MOBIASBANCĂ - Groupe Societe Generale” S.A. a fost inclusă de Banca Națională în lista societăților de importanță sistemică (de tip O-SII).