Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) evită să spună de ce a fost eliberat din funcție procurorul Vitalie Galeru.

Într-un comunicat de presă se menționează că ”având în vedere condițiile stabilite de actele normative, examinarea procedurii disciplinare în cauză s-a desfășurat în ședință închisă, pentru a nu afecta atât regimul informațiilor cu acces limitat, cât și clauza de confidențialitate a urmăririi penale”.

CSP mai notează că unele încălcări ce fac obiectul procedurii disciplinare țin de procese penale aflate în derulare, fiind interzis prin lege ca la această etapă circumstanțele în speță să fie făcute publice.

”Consiliul Superior al Procurorilor nu poate să se detașeze de aceste principii și urmează să asigure ordinea stabilită pentru situațiile când cazurile sunt examinate în ședință închisă.

Pe cale de consecință, nu este posibilă publicarea integrală a hotărârilor Consiliului Superior al Procurorilor în situațiile când au fost adoptate în ședință închisă, dat fiind faptul că sunt susceptibile căilor de atac și până la epuizarea acestora, nu au caracter definitiv”, se mai spune în comunicatul emis de CSP.

Consiliul mai spune că referințele făcute în spațiul public pe acest subiect inoculează ideea că sancționarea cu eliberare din funcția de procuror ar putea avea tangență cu gestionarea unor dosare de rezonanță socială sporită, însă promovarea acestei percepții nu are susținere factologică.