Consiliul Superior al Magistraturii spune că nu este de acord cu acțiunile întreprinse de autorități privind retragerea unor garanții sociale ale judecătorilor. O declarație în acest sens a fost făcute de membrii judecători ai Consiliului, în contextual avizării de către Guvern a unei inițiative legislative care prevede inclusive majorarea vârstei de pensionare a magistraților.

Potrivit CSM, aceste acțiuni reprezintă un adevărat atentat la independența justiției. Independența financiară a judecătorilor, care include veniturile, indemnizațiile,  pensiile și salariile obținute, este unul din pilonii esențiali ai independenței justiției. Veniturile judecătorilor în sens larg, reflectă rolul pe care aceștia îl îndeplinesc într-o societate democratică, și nu în ultimul rând, riscul activității acestora, prin raportare la responsabilitățile şi restricțiile impuse acestora de-a lungul întregii cariere.

În declarație se mai spune că adoptând astfel de proiecte de legi, Guvernul ignoră problemele grave de personal şi de infrastructură cu care se confruntă instanțele de la toate gradele de jurisdicție din țară. Prin urmare, este diminuat considerabil rolul justiției într-un stat democratic, scopul urmărit fiind de a scăpa de judecătorii incomozi guvernării.

Magistrații din CSM mai spun că este regretabil și alarmant faptul că aceste proiecte de lege nu au fost propuse spre avizare CSM și corpului judecătoresc. Totodată, potrivit acestora, modificarea cadrului legal privind condițiile și mărimea pensiei speciale a magistraților vine în contradicție cu jurisprudența constantă a Curții Constituționale, care  stabilește că principiul independenței justiției apără pensia specială a judecătorilor, ca parte integrantă a stabilității financiare a acestora, în aceeași măsură cu care apără celelalte garanții ale acestui principiu.

Nici criza economică nu poate justifica aceste măsuri, spun judecătorii. Asta pentru că Guvernul raportează anual că economia este în creștere. Declarația completă poate fi accesată aici.