Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești (UNEJ) urmează să semneze un acord de colaborare pentru a simplifica activitatea magistraților și a executorilor judecătorești. Un anunt în acest sens a fost făcut de CSM, după cea de-a doua ședință a Grupului de lucru privind punerea în aplicare a inițiativei ce ține de examinarea demersurilor executorilor judecătorești de către instanțele de judecată.

Totodată, în cadrul reuniunii s-a convenit asupra necesității modificării cadrului normativ intern ce vizează crearea unui schimb de date inter-instituțional, prin intermediul adreselor poștale electronice. CSM anunță că judecătorul Andrei Ojoga a prezentat un proiect cu privire la digitalizarea demersurilor executorilor judecătorești. Documentul nu a fost, deocamdată, publicat.

La ședința de lucru au participat Luiza Gafton, membru CSM, magistratul Andrei Ojoga, reprezentanți ai Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești din cadrul Ministerului de Justiție, ai Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, ai Direcției de dezvoltare și e-guvernare al Serviciului Tehnologii Informaționale al Ministerului Afacerilor Interne.

Amintim că, anterior, CSM a anunțat inițiativa de creare a unei platforme electronice ca alternativă de depunere a demersurilor de anunțare în căutare și/sau aducere forțată a debitorilor de către executorii judecătorești. Măsura va reduce volumul de lucru ai judecătorilor, oferind posibilitatea atât instanțelor judecătorești, cât și executorilor judecătorești de a economisi timp și resurse financiare.