Consiliul Superior al Magistraturii spune că, chiar dacă a înaintat mai multe propuneri de deblocare a activității Colegiului pentru selecție și cariera judecătorilor și a Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor, atât Guvernul, cât și Parlamentul nu au întreprins nici o măsură în acest sens. O declarație în acest sens a fost publicată recent.

Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii este îngrijorat de consecințele care se vor produce în sistemul judecătoresc urmare a blocajului activității acestor două colegii specializate de pe lângă CSM, având în vedere faptul că activitatea unor judecători va fi suspendată, aceștia nu vor fi în drept să examineze cauzele aflate în procedură.

În data de 21 octombrie și 22 noiembrie au expirat mandatele a trei membri - judecători ai Colegiului de evaluare și a doi membri - judecători ai Colegiului de selecție. Drept urmare, Colegiul de Evaluare a performanțelor Judecătorilor și Colegiului de Selecție au devenit nefuncționale atestându-se un blocaj instituțional. CSM spune că a avut mai multe inițiative pentru a debloca activitatea acestor două structuri.

Instituția nu are dreptul de inițiativă legislativă, prin urmare a înaintat Ministerului Justiției un proiect de modificare a Legii privind selecția, evaluarea performanțelor și cariera judecătorilor prin care s-a propus ca mandatul membrilor Colegiilor să fie prelungit de drept până la constituirea unui colegiu într-o nouă componență. Chiar dacă inițiativa a fost transmisă încă în luna august, Ministerul Justiției nu a venit cu nicio reacție în acest sens.

În context, menționăm că activitatea Colegiului de evaluare este blocată inclusiv din cauza Consiliului Superior al Magistraturii, care are competența de a desemna patru dintre cei șapte membrii ai Colegiului. Totuși nu se grăbește să o facă. De exemplu, în cadrul ultimei reuniuni, Plenul CSM urma să aleagă un membru din rândul judecătorilor curților de apel. Subiectul a fost, însă, amânat. La fel, a fost anunțat concurs pentru numirea unui membru în componența Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor din rândul magistraților Curții Supreme de Justiție. Alți doi membri urmează să fie aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor.

În cazul Colegiului pentru selecție și cariera judecătorilor, toți membrii din rândul magistraților sunt aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor. În prezent, în cadrul Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor sunt doar trei membri cu drepturi depline: Iurie Diaconu, de la Curtea Supremă de Justiție și doi reprezentanți ai societății civile: Oxana Rotari și Elena Demian. În Colegiului pentru selecție și cariera judecătorilor au rămas doar membrii reprezentanți ai societății civile: Valeriu Baeșu, Alexandru Sosna și Feodor Bria.