Sistemul judecătoresc pledează, în linii generale, pentru principiile expuse din proiectul reformei sectorului justiţiei, inclusiv privind evaluarea judecătorilor. Totuși, modificările trebuie să fie conforme prevederilor legislației naționale, cât și a normelor internaționale în domeniu. Declarația a fost făcută de preşedintele Colegiului pentru selecţia şi cariera judecătorilor, magistrata Curții Supreme de Justiție, Liliana Catan, la întrevederea cu grupului de lucru ad-hoc creat de către Consiliul Europei pentru a acorda suport Republicii Moldova în implementarea reformei justiției.

Totodată, în cadrul discuțiilor, reprezentanții Curții de Apel Chișinău și Judecătoriei Chișinău au spus că proiectul Strategiei nu tratează nicidecum problema privind personalul instanţelor, care, prin fluctuaţia şi lipsa acestuia, reprezintă un factor destabilizator şi vulnerabil în procesul de înfăptuire a actului de justiţie.

Membrii grupului ad-hoc creat de Consiliul Europei au menționat, la rândul lor, că Curtea Supremă de Justiţie şi întreg sistemul judecătoresc are un rol important în realizarea reformelor din sectorul justiţiei, iar aceste reforme necesită neapărat a fi întreprinse cu implicarea nemijlocită a judecătorilor.

Amintim că, reprezentanții Consiliului Europei s-au întâlnit cu reprezentanții mai multor autorități. La întrevederea cu premierul, aceștia au recomandat ca procesul de consultare și adoptare a proiectelor de legi privind reforma justiției să nu fie grăbit, iar în discuțiile publice organizate să fie implicați judecătorii și societatea civilă.