Criza generată de pandemie a afectat veniturile avocaților. Aceștia susțin că clienții numai sunt la fel de dispuși să plătească pentru consultanță, cum erau anterior. Acum birourile supravețuiesc datorită contractelor semnate înainte de începerea pandemiei. Iată ce spun mai mulți apărători:

Oleg Efrim, Managing Partner la EFRIM ROŞCA Asociații: Fără doar și poate, avocații sunt afectați ca și marea majoritate a celor care au afaceri. Avocații la fel au de plătit chirii, salarii, de suportat alte cheltuieli. Clienții sunt tentați să reducă din cheltuieli, astfel încât, se vor adresa după servicii juridice doar în caz de mare necesitate.

Vlad Roșca, Partner la EFRIM ROŞCA Asociații: Criza a afectat veniturile tuturor.

Roger Gladei, Managing Partner la Gladei & Partners: Evident. Doar că noi, ca și birou, ne-am născut în plină criză, în 2008, și avem un soi de imunitate, sper. Acum stăm copăcel, avem o rezervă de accelerare, mai rău de colegii care trebuie să intre în cursă.      

Andrei Bivol, avocat, Director de Proiecte FIDES: Nu cred că putem vorbi la moment de o afectare a veniturilor avocaților, dar în mod cert aceasta urmează. Criza a afectat și va afecta mult economia și piața în general, iar avocații există tot în interiorul acestei piețe. Deci, în mod cert o recesiune ne va afecta și pe noi. Mulți dintre clienții vor fi dispuși să cheltuie din ce în ce mai puțini bani pe consultanță și se vor concentra pe cheltuielile strict necesare supraviețuirii afacerii în timpul recesiunii care urmează.

Viorel Berliba, Biroul asociat de avocați ”Berliba, Ungurean și Partenerii”: Pe baza contractelor semnate aceste venituri nu au fost semnificativ afectate chiar la acest moment. Deși, în viitorul apropiat, aceste venituri, în viziunea noastră, pot fi afectate. Însă, luând în considerație faptul că BUNPartener are mulți clienți care se află în afara țării și aceștia nu pot opera transferuri ale onorariilor avocațiale, se pune în dificultate, în ansamblu, activitatea BUNPartener.

Vadim Vieru, avocat: Cu certitudine. Mai ales ale avocaților stagiari și ale avocaților care nu practicau consultanța, iar veniturile proveneau în mare parte din litigare și servicii juridice de reprezentare în instanța de judecată.

Elena Garaz, Cabinetul Avocatei ”Elena Garaz”: Cred că prosperă avocații care prestează servicii de consultanță clienților care prosperă în această perioadă, aceștia fiind extrem de puțini. În rest, cred că, în cel mai bun caz, avocații abia se țin pe linia de plutire.