Ministerul Finanțelor propune creșteri salariale pentru majoritatea bugetarilor. Potrivit institutiei, proiectul Legii bugetului pentru anul 2020 prevede majorari între 6-10 % pentru o mare parte a angajaților din instituțiile de stat.

În plus, pentru unele categorii de bugetari retribuția ar putea crește cu până la 1.500 – 2.000 de lei lunar. Astfel de propuneri au fost discutate în cadrul unei consultări publice privind politica salarială pentru anul 2020 și pe termen mediu (2021-2022).

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat că proiectul prevede corectarea unor inegalități în nivelul de salarizare pentru unele categorii de angajați, inclusiv a celor din APL, din domeniul educației, din instituțiile penitenciare și din domeniul apărării etc.

Astfel, în cazul primarilor din localitățile cu până la 20.000 locuitori, care în prezent pot avea salarii mai mici decât unii angajați din subordinea lor, creșterile salariale vor atinge cifra de circa 1.500 de lei lunar.

 Proiectul prevede majorări și pentru angajații din sistemul educațional. De exemplu, salariile lunare ale directorilor adjuncți din licee și școlile profesional-tehnice vor fi mai mari cu circa 2.000 de lei. În cazul învățătorilor și educatorilor salariile vor fi majorate cu 680 de lei, și, respectiv, circa 900 de lei, lunar.

Ministrul Finanțelor a subliniat că majorările salariale vor fi însoțite și de măsuri de creștere economică și sporire a productivității muncii.

„Problema demografică afectează fiecare sector al economiei, toate instituțiile se Legea bugetului pentru anul 2020 va intra în vigoare după ce va fi aprobată de Guvern, iar ulterior, de Parlament.