Ministerul Justiției a publicat pentru consultări publice un proiect de modificare a legislației penale și contravenționale, elaborat în scopul prevenirii epidemiei provocate de noul coronavirus. Documentul urmează a fi aprobat în ședința de astăzi a Executivului.

Potrvit proiectului, se propune înăsprirea sancțiunii de la art. 215 din Codul Penal ”Răspîndirea bolilor epidemice”, astfel încât nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspîndirea unei asemenea boli se vor pedepsi (pedeapsa maximă) cu amendă în mărime de până la 1.000 unităţi convenţionale (50.000 de lei) sau cu închisoare de pînă la 3 ani. Aceleași fapte care au cauzat din imprudenţă vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau decesul persoanei se vor pedepsi (pedeapsa maximă) cu închisoare de pînă la 7 ani.

Totodată, ministerul propune completarea Codului contravențional cu art. 761: ”Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice”, care va prevedea amendă de la 450 la 500 unități convenționale (22.500 – 25.000 de lei) aplicată persoanei fizice și amendă de la 1.000 la 1.500 de unități convenționale (50.000 – 75.000 de lei) aplicată persoanei juridice în cazul în care persoanele nu vor respecta măsurile de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol de contaminare populația.

Amenzile vor putea fi aplicate în cazul unor acțiuni ca:

  • refuzul de a completa fișele epidemiologice obligatorii sau declararea intenționată a unor date sau informații false în fișele epidemiologice;
  • nerespectarea regimului de carantină impus persoanei;
  • ignorarea prescripțiilor medicale sau nerespectarea regulilor de comportament stabilite pentru pacient în instituţia medico-sanitară, precum şi recomandările medicului în perioada tratamentului;
  • refuzul pacientului de a comunica lucrătorului medical informaţii complete despre bolile suportate şi cele curente etc.

Sancțiunile vor fi aplicate persoanei fizice responsabile, care la momentul săvârșirii contravenției a atins vârsta de 18 ani și persoanei juridice (cu excepția autorităților publice).

Responsabile de constatarea și examinarea a noilor contravenții vor fi Ministerul Afacerilor Interne și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, precum și Poliția de Frontieră, dacă contravenția propusă se constată la punctele de trecere a frontierei de stat.

Proiectul propus prevede și modificarea art. 55 alin. (1) din Legea nr. 10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice, prin atribuirea competenței Guvernului de a decide suspendarea întrunirilor la nivel național și al unităților administrativ-teritoriale, în baza propunerilor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Prin întrunirile la nivel național și al unităților administrativ-teritoriale se vor avea în vedere inclusiv și întrunirile organizate și desfășurate în condițiile Legii nr. 26/2008 privind întrunirile.

De asemenea, se propun modificări la Legea nr. 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal vizează în posibilitatea prelucrării datelor cu caracter personal de către cadrele medicale, instituțiile medico-sanitare și personalul medical al acestora, reprezentanții organelor de stat în a căror sarcină este atribuită asigurarea securității publice, dacă se urmărește scopul de a asigura reducerea riscului de declanșare a urgenței de sănătate publică.

În acest sens, pentru prelucrarea datelor cu caracter personal nu va fi necesară autorizația Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Circumstanțele în care sunt utilizate datele cu caracter personal fără a fi necesară obținerea autorizației Centrului sunt exhaustive și nu creează premise pentru încălcarea dreptului persoanei la respectarea vieții private.

După adoptarea proiectului de către Guvern, urmează și supunerea votării modificărilor în Parlament.