Consiliul Uniunii Avocaților din Molodova a aprobat bugetul provizoriu al Uniunii pentru anul 2021. Acesta urmează să fie aplicat până la desfășurarea Congresului avocaților. Decizia a fost luată în cadrul ședinței extraordinare din 15 ianuarie.

Astfel, Consiliul afirmă că având în vedere faptul că numărul avocaților activi s-a redus, iar avocatii suspendati au fost exonerați de obligația de a plăti contribuții la Uniune, încăsările au scăzut cu circa 30%. Cheltuielile aprobate pentru anul 2020 au fost de 5,3 milioane lei, cu circa 1,5 milioane de lei mai mari decât încasările acumulate, care au fost în sumă de 3,8 milioane lei. Prin urmare, Consiliul a decis să reducă cheltuielile pentru anul 2021 cu aproximativ 600 mii lei.

Totuși, bugetul UAM ar putea avea un deficit de circa un milion de lei. În context, membrii Consiliului afirmă că Uniunea caută soluții pentru această problemă. ”Sunt examinate mai multe opțiuni, inclusiv reintroducerea obligației avocaților suspendați de a plăti contribuții la Uniune și majorarea contributiei avocatilor activi”, se menționează în informația publicată.

În contextul aprobării bugetului, Consiliul a decis majorarea cu 50% a remunerării directorului Centrului de Instruire a Avocatilor. Menționăm că, anterior Consiliul a decis și alte majorări de salarii în anul 2021. Cea mai mare creștere a fost aplicată secretarului general al Uniunii, + 3.000 lei, consilierului juridic, + 2.000 lei și secretarului comisiilor CED, CL și CC, + 1.000 lei. Cu 500 lei mai mult urmează să primească șeful secretariatului, contabilul șef, persoana responsabilă de comunicare și deridicătoarea. Administratorul blocului ar putea avea un salariu cu 200 lei mai mult.