Svetlana Balmuș este noul membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat, ieri, decretul de numire în funcție.

Numirea are loc după ce Comisia pentru selectarea candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din rândul societății civile, desemnat de către Președintele Republicii Moldova, a adoptat Hotărârea privind rezultatele concursului. Membrii Comisiei au înaintat Președintelui Maia Sandu candidatura Svetlanei Balmuș pentru această funcție.

Svetlana Balmuș este avocată și expertă în domeniul justiției în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene. De asemenea, ea are o experiență de 19 ani de magistrată.

La prima etapă de concurs s-au înscris patru candidați.

Selectarea unui nou membru CSM are loc după ce Maia Sandu a semnat un decret prin care se ”constată încetarea de drept a mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor al domnului Dumitru Pulbere, numit prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr.596-VIII din 6 februarie 2018”.

Decizia este motivată prin faptul că în data de 24 august, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea nr. 102 pentru modificarea Legii nr.31 2016 cu privire la Procuratură, care a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și a intrat în vigoare în data de 3 septembrie.

Legea menționată stabilește drept circumstanțe de încetare de drept a mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor atingerea vârstei de 65 de ani.

Curtea Constituțională a respins ieri sesizarea Procurorului General referitoare la acest subiect.