Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din România are un nou președinte. Funcția va fi ocupată de judecătoarea Lia Savonea, care până în prezent a fost membră a Consiliului.

Judecătoarea a fost aleasă în noua funcție astăzi de plenul Consiliului, iar la ședință a participat și președintele României, Klaus Iohannis. Tot astăzi, procurorul Nicolae Solomon a fost ales vicepreședinte al CSM.

Până în prezent, funcția de președinte al CSM România a fost deținută de judecătorului Simona Camelia Marcu, iar cea de vicepreședinte de procurorul Codruţ Olaru.

Candidaţii pentru şefia CSM trebuie să prezinte un proiect managerial care să cuprindă viziunea lor referitoare la gestionarea competenţelor Consiliului şi rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar şi proiectele aflate în derulare.

Consiliul Superior al Magistraturii din România are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept - ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Legislația României prevede că Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

La șefia CSM au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile nu pot candida la aceste funcții.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers.