Consiliul municipal Chișinău a aprobat la 29 decembrie politica bugetar - fiscală a autorităților locale pentru anul 2021. Aceasta prevede ajustarea taxelor locale pe teritoriul municipiului, corespunzător ratei inflației, dar și introducerea unor taxe noi, precum cea pentru salubrizare.

Ajustarea unor taxe a fost făcută în contextul în care unele taxe locale nu au fost ajustate din anul 2004.

Potrivit administrației municipale, taxa pentru salubrizare, nou introdusă, administrată corect, ar urma să genereze venit la bugetul municipal de cca 100 de milioane de lei. Banii ar urma să fie direcționați pentru reabilitarea curților blocurilor de locuințe: amenajarea teritoriului aferent, reparația acoperișurilor, a scărilor, a ușilor de la intrare în bloc, a geamurilor, dar și carosabilulului, trotuarelor.

Astfel, începând cu anul viitor, pe teritoriul municipiului Chișinău va fi introdusă taxa pentru salubrizare, care este prevăzută în Codul Fiscal, însă deocamdată nu a fost aplicată pe teritoriul capitalei. De asemenea, un șir de taxe locale urmează a fi ajustate la rata inflației. Printre acestea sunt: taxa pentru piață, pentru dispozitivele publicitare, pentru amenajarea teritoriului, taxa pentru parcare etc.

Cu referire la cotele taxelor pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători în raza municipiului Chișinău, pentru fiecare autovehicul (microbuz, autobuz), s-a stabilit că acestea se mențin la nivelul anului 2020.

În cazul sistării activității agenților economici de către Comisia pentru situații excepționale a Republicii Moldova, în legătură cu declararea situației excepționale de COVID-19, pe perioada sistării activității, subiecții impunerii se scutesc de plata taxei de piață, taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii și taxei pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători pe rutele regulate municipale.  

Taxele locale și cotele concrete ale acestora se pun în aplicare începând din 1 ianuarie 2021. 

Mai multe detalii despre taxele municipale pentru 2021 puteți citi aici.