Consiliul Municipal a aprobat Regulamentului privind întreţinerea animalelor de companie cu şi fără stăpân în municipiul Chişinău, care prevede că locuitorii capitalei, care dețin unul sau mai mulți câini, vor achita o taxă lunară.

Totuși, documentul prevede și ce grupe de deținători de animale vor fi scutite de taxe.

Și deținătorii de pisici vor fi obligați să achite o taxă lunară, doar dacă nu sunt de rasă, nu sunt sterilizate și sunt într-un număr mai mare de cinci. Și în acest caz, Regulamentul prevede grupe de deținători scutiți de taxe.

Din aceste grupe fac parte:

  • deținătorii care și-au sterilizat animalele sunt scutiți de impozit pe un termen de 3 ani;
  • deținătorii care și-au sterilizat, vaccinat și microcipat animalele în primul an de la intrarea în vigoare a Regulamentului sunt scutiți taxa pentru animale pe un termen de 5 ani;
  • deținătorii ai căror animale au succes în competițiile sportive sau o carieră show de succes, dacă au acord cu clubul SGPA;
  • pensionarii și persoanele cu venituri reduse, pentru primele cinci animale;
  • curatorii și voluntarii care au semnat un acord cu SGPA privind deținerea responsabilă.

Documentul stabilește și toate regulile de întreținere și creștere a animalelor, condițiile care trebuie să li se asigure, modul de reproducere, acțiunile în caz de boală sau deces, etc. În baza Regulamentului, proprietarii vor fi obligați să-și înregistreze animalele, vaccineze împotriva bolilor și sterilizeze.

Regulamentul permite deținerea animalelor atât în lanț, cât și în volieră. De asemenea, este reglementat modul de plimbare a animalelor în spații publice. De exemplu, animalele cu greutate de peste 10 kg nu vor putea fi plimbate de persoane care nu au atins vârsta de 14 ani.

Cei care vor deține animale în scop de pază vor trebui să asigure condiții, care exclud anumite incomodități (perturbarea liniștii publice în intervalul 22:00-08:00, miros puternic).

Regulamentul conține și prevederi necesare excluderii abuzului și violenței față de animale sau utilizării acestora în scop de cerșit, interzicând și lăsarea animalului în automobil.

Totodată, Regulamentul prevede că stăpânii de animale vor avea dreptul la compensarea prejudiciului moral și material suferit ca urmare a confiscării ilegale, uciderii animalului, capturării sau furtului acestuia, în cazul sterilizării forțate fără acceptul stăpânului, cu excecpția cazurilor când stăpânul nu poate fi găsit timp de 14 zile.

Regulamentul mai prevede că dacă un animal provoacă leziuni altui animal, stăpânul primului trebuie să achite costul tratamentului sau costul animalului mort în mod voluntar sau în baza deciziei unei instanțe. Mai mult, stăpânul animalului care a agresat alt animal va fi obligat să treacă un curs de chinologie.

În cazul în care câinele care a agresat nu are stăpân, vina cade asupra Primăriei Chișinău.

Prevederile Regulamentului vor fi aplicate doar pentru persoanele care dețin animale pe teritoriul municipiului Chișinău. Totuși, persoanele înregistarte în afara muncipilui, dar care se află pe teritoriul acestuia cu animalul de companie mai mult de 30 de zile, trebuie să-l înregistreze în modul stabilit.

Regualmentul a intrat în vigoare la data publicării, iar în decurs de un an, toți deținătorii de animale sunt obligați să le înregistreze în modul prevăzut de document.

Mai multe detalii din Regulament citiți aici.