Consiliul Concurenței s-a autosesizat în urma creșterii prețurilor la produsele petroliere și a anunțat că va desfășura o investigație pentru a stabili dacă a existat o înțelegere de cartel cu privire la acest fapt.

Instituția a menționat că este preocupată de faptul că creșterile au avut loc în mod simultan la mai multe companii petroliere și că are îndoieli că acestea au acționat în mod independent.

În cadrul investigației declanșate pentru stabilirea existenței unei înțelegeri de cartel, Consiliul Concurenței urmează să constate dacă au fost încălcate prevederile Legii și anume: ”Interzicerea acordurilor anticoncurenţiale” (art. 5) și ”Interzicerea cartelurilor dure” (art.7).

Consiliul va conlucra și cu alte instituții competente pentru elucidarea circumstanțelor și se arată deschis în vederea recepționării oricărei informații relevante situației.

Amintim că, în martie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, potrivit căruia le-a dat undă verde petroliștilor să vândă benzina și motorina cu cât vor dori, cu condiția ca profitul să nu depășească 10%.