Judecătorii ar putea avea dreptul să activeze până la vârsta de 70 de ani. Un proiect de lege privind majorarea vârstei cu cinci ani a fost înregistrat, recent, în Parlament.

Potrivit autorilor inițiativei, majorarea plafonului de vârstă pentru judecători ”va avea drept consecință asigurarea calității și înaltelor standarde la înfăptuirea justiției, sporirea încrederii cetățenilor în justiție, precum și promovarea independenței judecătorilor”. La fel, măsura ar putea fi ”un imbold și o motivație serioasă pentru corpul de profesori și savanți juriști de a accede în funcțiile de magistrați”.

Un alt argument adus de deputați este că ”judecătorii cu vechime în magistratură servesc drept model și sursă de inspirație prin activitatea profesională desfășurată, mai ales prin asigurarea practicii judiciare unitare”. Prin urmare, majorarea vârstei cu cinci ani va duce la ”conservarea și valorificarea experienței judecătorilor cu vechime în magistratură”.

Totodată, în nota informativă se face referință la o abordare diferențiată în cazul judecătorilor Curții Constituționale. Limita de vârstă pentru numire în funcţia a acestora este de 70 de ani.