Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a considerat oportun să acorde premiu salarial președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu și vecepreședintelui Judecătoriei Comrat, Igor Botezatu cu prilejul zilei profesionale – Ziua Juristului. Chiar dacă Ziua Juristului a fost marcată în data de 19 octombrie, CSM a hotărât premierea acestor două persoane la începutul lunii octombrie. Decizia în acest sens a fost publicată, recent, pe pagina web a instituției.

Propunerile de premiere a conducerii celor două instanțe au fost înaintate de secretariatele judecătoriilor. Potrivit prevederilor art. 21 din Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, personalul din unităţile bugetare poate beneficia de premii unice cu prilejul sărbătorilor profesionale şi al zilelor de sărbătoare nelucrătoare, care se plătesc din contul economiei mijloacelor alocate pentru retribuirea muncii pe anul respectiv, dar nu mai mult de 5% din fondul anual de salarizare la nivel de unitate bugetară. Cuantumul premiului unic, în fiecare caz în parte, nu va depăşi salariul de bază al persoanei premiate.

Menționăm că, anterior, Consiliul Superior al Magistraturii a respins mai multe demersuri privind acordarea premiior unice cu prilejul sărbătorilor naționale ”Ziua Independenței” și ”Limba Noastră”. Atunci, solicitări în acest sens au venit de la secretariatele Curții de Apel Comrat și a judecătoriilor Comrat, Cahul și Soroca.