Ministerul Justiției a anunțat demararea Concursului European de Pledoarii la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), organizat de către Direcția Comunicații a Consiliului Europei împreună cu Asociația Studenților în Drept European (ELSA), la care pot participa și studenții facultăților de drept din Moldova.

Concursul constă în simularea procedurii de examinare a plângerilor de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, premiul învingătorilor fiind un stagiu neremunerat la Curte și la Biroul Consiliului Europei din Bruxelles.

Ediția anului 2020 va consta din trei runde regionale, care vor avea loc în Marea Britanie, Germania și Lituania, iar finala va fi organizată la Strasbourg în perioada 25 - 27 martie. În această ediție, participanții vor examina un caz privind aplicarea Convenției Europene a Drepturilor Omului într-un conflict armat internațional.

Proiectul este finanțat parțial de către Direcția Comunicații a Consiliului Europei și ELSA, în partea referitoare la cheltuielile de călătorie și cazare pentru juriu și organizatorii concursului care participă la finala acestuia, precum și cheltuielile de cazare a echipei învingătoare pe durata stagiului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Taxa de înregistrare pentru fiecare echipă este de 1.200 de euro.

Concursul, fiind organizat anual, s-a dovedit a fi util sistemului juridic de la Strasbourg și foarte popular în rândul celor 54.000 de membri ai ELSA din 300 de universități ale 44 de state. Ediția din 2019 a reunit 106 echipe din 29 de state.

La concurs pot participa și studenții Facultăților de Drept din țară. Mai multe detalii despre concurs găsiți aici