Svetlana Șleahtițchi, magistrat la Curtea de Apel Bălți, este singura candidată înscrisă în concursul repetat pentru ocuparea unei funcții de membru al Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor. Concursul urmează să fie desfășurat marți, 2 martie.

Svetlana Șleahtițchi a participat și la concursul organizat anterior de Consiliul Superior al Magistraturii. Atunci, magistrata l-a avut în calitate de contracandidat pe Virgiliu Buhnaci, de la Curtea de Apel Chișinău. Niciunul dintre candidați nu a obținut, însă, voturile necesare.

Svetlana Șleahtițchi a fost numită în funcția de judecător în anul 2006, la instanța de prim nivel din municipiul Bălți. În anul 2014, magistrata a fost promovată la Curtea de Apel din aceeași localitate. 

Activitatea Colegiului de evaluare a fost blocată încă la sfârșitul lunii octombrie 2020, după ce au expirat mandatele exercitate de doi magistrați: Nelea Budăi, de la Curtea de Apel Chișinău și Dumitru Gherasim, de la Judecătoria Bălți. O lună mai târziu a expirat și mandatul lui Ion Talpă, președintele interimar al Curții de Apel Bălți. Totodată, în 2021 a expirat și mandatul exercitat de Oxana Rotari, care a fost reprezentant al societății civile. Prin urmare, în prezent, în cadrul Colegiului au rămas doar doi membri cu drepturi depline. Este vorba despre judecătorul Iurie Diaconu, de la Curtea Supremă de Justiție și reprezentantul societății civile Elena Demian.

Colegiul de evaluare este constituit din șapte membri, dintre care cinci judecători de la instanţele de toate nivelurile, după cum urmează: doi judecători de la Curtea Supremă de Justiţie, doi judecători de la curţile de apel şi un judecător de la judecătorii. Alți doi membri în Colegiu sunt desemnați de CSM din rândul societăţii civile. Potrivit normelor legale, sedinţele Colegiului sunt deliberative dacă la ele participă cel puţin cinci membri.