Comunitatea de afaceri solicită autorităților să permită accesul agenților economici la infrastructura critică amplasată în localitățile în care a fost instituit regim de carantină. Solicitarea se regăsește într-o scrisoare semnată de Camera de Comerț Americană din Moldova.

Mai exact, se solicit analiza oportunității reglementării exprese a faptului că reprezentanții agenților economici care gestionează obiectivele infrastructurii critice și care urmează să desfășoare lucrări de mentenanță asupra acestora, prin derogare de la regula generală, vor avea dreptul să intre pe teritoriul localităților aflate în carantină.

Totodată, comunitatea de afaceri solicită să fie făcut controlul legalității deciziilor/hotărârilor emise de către Comisiile locale pentru situații excepționale. Agenții economici comunică despre, în continuare, despre existența practicilor în care dispozițiile Comisiilor locale depășesc scopurile și conțin măsuri diferite decât cele prevăzute în Dispozițiile CSE. ”Deși se înțelege necesitatea asigurării flexibilității și rapidității în luarea deciziilor la nivel local, considerăm că în vederea prevenirii deciziilor arbitrare, de către Comisia pentru Situații Excepționale urmează a fi stabilite în mod expres limitele și restricțiile care urmează a fi respectate de către Comisiile locale în procesul luării deciziilor”, se menționează în scrisoare.

O altă solicitare înaintată vizează clarificarea faptului lipsei obligației angajatorilor de a emite certificate care confirmă existența raporturilor de muncă cu un anumit salariat.

În prezent, sunt întâlnite cazuri când organele de aplicare a legii solicită de la salariații aflați în spații publice certificate confirmative privind existența raporturilor de muncă cu un anumit angajator. Totuși, potrivit deciziilor Comisiei pentru situații excepționale sunt stabilite interdicții doar cu privire la:

  • aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 de ani, începând cu data de 25 martie, în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă, cu excepția deplasărilor în interese de serviciu, atunci când activitatea nu poate fi desfășurată la distanță;
  • aflarea persoanelor în spații publice: parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement.

Scrisoarea completă poate fi accesată aici.