Consumatorii casnici vor beneficia de compensarea cheltuielilor pentru consumul de gaz natural și energie termică, ca rezultat al majorării tarifelor pentru aceste utilități. În ședința din 25 noiembrie, deputații au adoptat în lectură finală proiectul care prevede modul de compensare a consumului de gaze/energie termică.

Potrivit documentului, va fi compensat consumul în proporție de 67%, pentru primii 50m3 de gaz natural consumați, iar pentru următorii 100 m3 cu 50%  din cuantumul diferenței dintre prețul din luna de facturare și prețul din luna octombrie 2021.

De asemenea, va fi compensată diferența în mărime de 67 la sută pentru prima gigacalorie consumată.

De aceste compensații vor beneficia și cetățenii care se alimentează cu energie termică produsă de cazangeria blocului de locuit.

Compensația maximă, oferită pentru  consumul de gaz natural, va constitui 540 lei, iar compensația pentru prima gigacalorie consumată va constitui 450 lei.

Tariful pentru consumul de gaz natural pentru luna octombrie 2021 constituie 4,64 lei pentru un m3, pentru luna noiembrie tariful aprobat este de 11,08 lei. Diferența în urma majorării tarifului constituie 6,44 lei.