Compania ”Narzan” SA a fost sancționată cu amendă de 353.145,62 lei de către Consiliul Concurenței pentru că nu a notificat concentrarea economică de preluare a companiei ”Elit Fruct” SRL.

Cu toate că a fost amendată, compania a obținut autorizarea operațiunii de concentrare economică.

Aceasta s-a realizat prin preluarea controlului de către ”Narzan” SA asupra ”Elit Fruct” SRL.

Potrivit legislației concurențiale, operaţiunile care întrunesc condițiile de prag prevăzute la art. 22 alin.(1) din Legea concurenței, urmează a fi notificate Consiliului Concurenţei înainte de punerea lor în aplicare.

La începutul acestui an, ”Narzan” SA a mai fost sancționată de autoritatea de concurență pentru că nu a prezentat informațiile solicitate de instituție.

Potrivit unei decizii a Plenului Consiliului, în anul 2017 fondatorul întreprinderii ”Narzan” a achiziționat ”Elit Fruct” SRL fără a anunța autoritatea anticoncurență.

Pe parcursul anului 2018, Consiliul a expediat în adresa celor două companii mai multe scrisori prin care a cerut să-i fie prezentate copiile unor acte juridice precum: situațiile financiare pentru anii 2015-2017, statutul întreprinderii ”Narzan” SA și copia contractului de vânzare - cumpărare încheiate între părțile implicate în tranzacție. Avocatul firmelor ar fi prezentat însă răspunsuri incomplete.

Autoritatea a decis atunci să sancționeze ”Narzan” SA cu amendă de 71.750 lei pentru nefurnizarea în termenii stabiliți a informațiilor solicitate.

”Narzan” și ”Elit Fruct” se ocupă de exportul de fructe, fiind membre ale Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe - Moldova Fruct.