Din 1 ianuarie, comisionul pentru plățile efectuate prin Serviciul Guvernamental de Plăți Electronice MPay cu cardul a fost diminuat de la 1,5% la 0,5% din suma totală a tranzacției.

Diminuarea va fi resimțită mai ales de către plătitorii de tip persoană juridică, care achitau pentru plățile cu cardul, procesate prin MPay până la începutul anului 2020, un comision de 1.5%, în timp ce pentru persoanele fizice comisionul a fost mereu achitat/acoperit de către Ministerul Finanțelor.

Indirect, efectele pozitive ale diminuării comisionului vor fi resimțite mai larg, de diferite categorii ale populației, dat fiind că din 1 ianuarie Ministerul Finanțelor va achita o sumă mai mică pentru a acoperi plățile efectuate de către persoanele fizice cu cardul prin MPay, având posibilitatea de a utiliza resursele economisite pentru alte inițiative prioritare.

Serviciul Guvernamental de Plăți Electronice mpay.gov.md este serviciu prin care cetățenii - persoanele fizice și juridice - pot achita serviciile publice cu orice instrument pe care îl preferă din multitudinea celor disponibile: card bancar, Internet banking, numerar.

Portalul este operațional din septembrie 2013, iar cetățenii au posibiitatea să achite peste 250 servicii din sectorul public și privat.