Comisia juridică, numiri și imunități a decis, astăzi, să propună plenului Parlamentului aprobarea, în prima lectură, a proiectului care prevede majorarea vârstei de pensionare a magistraților.

Mai exact, proiectul prevede majorarea graduală a vârstei de pensionare pentru judecători, de la 50 de ani la 63 de ani, începând de anul viitor și până în anul 2028. Totodată, va fi majorată vechimea specială în muncă în funcția de judecător de la 12,5 ani la 20 de ani. Cuantumul pensiei, potrivit prevederilor proiectului, va fi egal cu 55% din ultimul salariu de funcție. Pentru fiecare an complet în funcția de judecător peste termenul de 20 de ani, cuantumul se va majora cu 3%. De asemenea, cuantumul pensiei nu va putea depăși 80% din ultimul salariu de funcție.

Autorii mai propun anularea dreptului judecătorului la indemnizație unică de concediere în mărime de 50% din produsul înmulțirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucrați în funcția de judecător. 

Menționăm că, anterior, și Guvernul a spus că susține acest proiect de lege. Reacționa judecătorilor nu s-a lăsat, însă, mult așteptată. Mai mulți magistrați au depus, deja, cereri pentru a se concedia, iar Consiliul Superior al Magistraturii a calificat inițiativa drept un atentat la independență justiției.