Comisia de licențiere a profesiei de avocat decis să sesizeze Comisia pentru etică și disciplină pentru a verifica corectitudinea acțiunilor președintelui Uniunii Avocaților din Moldova, Emanoil Ploșnița, de restituire a cererii fostului judecător Xenofon Ulianovschi privind admiterea in profesia de avocat.

După ce și-a dat demisia din funcția de magistrat, de la Curtea de Apel Chișinău, Xenofon Ulianovschi a solicitat, la începutul lunii martie 2020, să-i fie eliberată licența de apărător în temeiul prevederilor art. 10 alin. (2) din Legea cu privire la avocatură. Solicitare acestuia a fost respinsă de președintele UAM. După aproape un an, mai exact în data de 31 decembrie, Xenofon Ulianovschi a depus o cerere prealabilă împotriva refuzului primit.

Examinând materialele, Comisia de licențiere a profesiei de avocat a decis, totodată, să admită cererea prealabilă și să dea curs cererii de admitere în avocatură.

Xenofon Ulianovschi și-a dat demisia din funcția de judecător la sfârșitul anului 2019, după ce a activat circa 33 de ani în sistem. Pe parcursul activității sale, acesta a fost vicepreședinte al instanței din orașul Tiraspol, până la declararea Independenței Republicii Moldova, al Judecătoriei militare din Chișinău și al Curții de Apel Chișinău.

Xenofon Ulianovschi a deținut gradul întâi de calificare, a fost formator la Institutul Național al Justiției și conferențiar universitar la Universitatea de Stat a Moldovei și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. La Adunarea generală a magistraților din anul 2018, Xenofon Ulianovschi a fost ales membru al Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor.