Pe parcursul anului 2020, s-a observat o scădere a cazurilor de corupţie şi conexe corupţiei examinate în instanţele de judecată din Republica Moldova. Acest fapt ar putea fi cauzat de reducerea programului efectiv de examinare a dosarelor cu prezenţa inculpaţilor. Datele au fost publicate într-un studiu realizat de Centrul Național Anticorupție.

În total, anul trecut instanţele de judecată s-au expus în privinţa a 314 fapte de corupţie şi conexe corupţiei, majoritatea dintre ele fiind infracţiuni de trafic de influenţă, 115 la număr. Totodată, CNA spune că în mare parte, instanţele de judecată s-au expus pe marginea cazurilor de corupţie în care valoarea mitei este mică. Actele de corupţie în proporții deosebit de mari nu s-au regăsit în sentințele analizate, iar acest fapt ar dezvolta riscul neatragerii la răspundere penală a corupătorilor mari. 

Potrivit studiului, printre persoanele condamnate pentru comiterea actelor de corupţie şi actelor conexe corupției se regăsesc angajați cu funcții de răspundere din domeniul public, unii dintre aceştia deținând chiar funcții de conducere. Prin urmare, s-a stabilit că, în schimbul obţinerii unor avantaje ilicite, persoanele angajate în domeniul public ar fi gata să rişte chiar cu funcţiile pe care le exercită. 

Cauzele de trafic de influenţă sunt cele mai frecvent examinate de către instanţele de judecată. Din numărul total de infracţiuni de corupţie şi conexe corupţiei soluţionate în anul 2020, circa 37% sunt infracţiunile de trafic de influenţă. Cazurile de corupere activă reprezintă 20% din totalul de cazuri soluţionate, depăşind cu 5 la sută cazurile de corupere pasivă, care, constituie 15% din numărul total.

Printre domeniile afectate de corupţie se regăsesc sistemul de învăţământ, serviciile medicale, justiţia, siguranţa circulaţiei rutiere, ordinea publică, bugetul public şi proprietatea publică.

Studiul complet poate fi găsit aici.