Ruslan Flocea a fost revocat de Parlament din funcția de director al Centrului Național Anticorupție. Pentru demiterea acestuia au votat de 55 de deputați.

Revocarea a avut loc după ce Raportul de activitate al Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru perioada ianuarie 2016 – 2021 a fost respins cu votul a 56 de deputați. Acesta a fost audiat în lipsa directorului CNA, care a refuzat să se prezinte la ședința plenară.

”Centrul Național Anticorupție nu a fost independent în activitatea sa, iar conducerea instituției nu a organizat și nu a asigurat aplicarea legislației anticorupție într-o manieră eficientă. Indicatorii de rezultat au indicat existența unui management defectuos, lipsa controlului efectiv în privința activității CNA, precum și practici instituționale, care afectează imaginea instituției”, a declarat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.

Proiectul de hotărâre aprobat de către deputați prevede transmiterea Raportului de evaluare a activității CNA Ministerului Justiției, Procuraturii Generale și Serviciului de Informații și Securitate pentru întreprinderea măsurilor necesare.

CNA susține că a luat act de Raportul de evaluare a activității CNA, pentru perioada anilor 2016 – 2020 și pe parcursul a primelor nouă luni din anul 2021 și îl califică drept unul imprecis, superficial și lipsit de obiectivitate. 

”Analizând conținutul documentului, CNA a constatat că informația, prezentată de instituție în cadrul audierilor parlamentare, atât în formă scrisă cât și verbală, a fost analizată greșit, au fost interpretate defectuos datele și cifrele, oferite Comisiei și au fost date calificative eronate unor procese instituționale”.