În situația în care o persoană a obținut bani din evaziune fiscală și ulterior i-a spălat, aceasta riscă să fie pedepsită atât pentru evaziune, cât și pentru spălare de bani, conform unei decizii recente a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Astfel, se exclude, de principiu, ideea că o persoană care face aceste două infracțiuni n-ar putea fi pedepsită decât pentru una dintre ele, scrie avocatnet.ro.

În hotărârea dată de CJUE se stabilește că legislația UE ”nu se opune unei reglementări naționale care prevede că infracțiunea de spălare a banilor, în sensul acestei dispoziții, poate fi săvârșită de autorul activității infracționale care a generat banii în cauză”.

În cazul respectiv, a fost vorba de un administrator de firmă din România care a obținut bani din evaziune fiscală, iar ulterior i-a spălat. Acesta a ajuns la CJUE pentru că instanța din România care se ocupa de el a vrut să știe dacă nu cumva riscă să pedepsească de două ori persoana respectivă pentru aceeași faptă.

”CJUE a declarat că legislația Uniunii Europene nu împiedică autoritățile să pedepsească infractorii fiscali pentru spălarea ulterioară a câștigurilor lor ilegale. Publicarea deciziei CJUE a rezultat dintr-un caz introdus de procurorii români împotriva unei persoane care a fost găsită vinovată în 2018 de spălare de bani rezultați din evaziune fiscală. Instanța a trimis cazul către CJUE pentru a solicita opinia sa dacă dispozițiile împotriva dublei pedepsiri înseamnă că un evazionist nu poate fi condamnat pentru spălarea veniturilor obținute din evaziune fiscală”, explică avocații.

Din analiza judecătorilor reiese că nu putem vorbi de o dublă pedepsire pentru aceeași faptă (chestiune interzisă de Convenția Europeană a Drepturilor Omului), din moment ce evaziunea fiscală și spălarea de bani sunt infracțiuni distincte cu pedepse distincte. Totuși, revine instanței sarcina de a face verificările necesare în acest sens.