Segmentul disciplinar al reformei justiţiei din Polonia nu este conform cu dreptul european, a stabilit Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Decizia ar putea declanşa penalităţi financiare împotriva Varşoviei din partea Bruxellesului.

Polonia nu şi-a respectat obligaţiile ce decurg din dreptul UE, a indicat CJUE, marcând o etapă suplimentară în confruntarea dintre Bruxelles şi Varşovia pe tema reformelor din justiţia poloneză, scrie agerpres.ro.

Sesizată de Comisia Europeană, Curtea de la Luxemburg a declarat că a examinat cauza în contextul global al reformelor majore angajate de guvernul conservator naţionalist aflat la putere din 2015 în Polonia. CJUE a avut în vizor în special camera disciplinară a Curţii Supreme poloneze, care, potrivit instanţei europene, nu oferă toate garanţiile de imparţialitate şi de independenţă şi, în particular, nu este la adăpost de influenţe directe sau indirecte ale puterilor legislativă şi executivă poloneze.

Decizia CJUE intervine la o zi după o ordonanţă a aceleiaşi Curţi europene prin care cere Poloniei să înceteze orice activitate a camerei disciplinare. Dacă autoritățile de la Varşovia nu se vor conforma, ar putea să-şi atragă sancţiuni financiare.

Decizia nu a schimbat, însă, planurile Guvernului polonez. Autoritățile au reamintit că organizarea sistemului de justiţie ţine de competenţele statelor membre. Mai mult, au spus că decizia Curții Europene este o tentativă de a acapara competenţele statele membre (pentru a le aduce) la nivelul UE. Guvernul partidului Lege şi Justiţie (PiS) afirmă că reformele sunt necesare pentru a lupta împotriva corupţiei şi a pune capăt moştenirii comuniste în sistemul de justiţie. Comisia Europeană consideră, însă, că ele aduc atingere statului de drept, şi încearcă să readucă Polonia, dar şi Ungaria, în conformitate cu ceea ce Bruxellesul consideră drept normele democratice europene.

Între timp, și Curtea Constituţională poloneză a sfidat Bruxellesul printr-o decizie potrivit căreia orice măsură provizorie luată de Curtea europeană împotriva reformelor judiciare poloneze nu este conformă Constituţiei ţării.