Întreprinderea farmaceutică Novartis produce medicamentul Voltaren Schmerzgel, un gel analgezic care conține substanța activă diclofenac. Ea solicită instanțelor germane să interzică fabricantului de medicamente generice Ratiopharm să distribuie farmaciștilor mostre gratuite din medicamentul Diclo-ratiopharm-Schmerzgel, care conține de asemenea diclofenac.

Novartis consideră că o astfel de distribuire este contrară legii germane privind medicamentele care menționează medicii, iar nu și farmaciștii, în rândul celor cărora li se pot distribui mostre gratuite de medicamente. Distribuirea în discuție s-ar asemăna, așadar, cu oferirea, interzisă, de cadouri publicitare.

Bundesgerichtshof (Curtea Federală de Justiție, Germania) solicită Curții de Justiție să interpreteze codul comunitar cu privire la medicamentele de uz uman în legătură cu acest aspect. Instanța de trimitere urmărește în esență să afle dacă acest cod permite întreprinderilor farmaceutice să distribuie în mod gratuit farmaciștilor mostre de medicamente.

Prin hotărârea pronunțată, Curtea a decis că codul comunitar cu privire la medicamentele de uz uman nu permite întreprinderilor farmaceutice să distribuie în mod gratuit farmaciștilor mostre de medicamente eliberate numai pe bază de prescripție.

În schimb, codul nu interzice distribuirea gratuită către farmaciști de mostre de medicamente care se eliberează fără prescripție.

Potrivit Curții, acest cod trebuie interpretat în sensul că numai persoanele calificate să prescrie medicamente care se eliberează pe bază de prescripție medicală, și anume medicii, au dreptul să primească mostre gratuite de astfel de medicamente, ceea ce îi exclude pe farmaciști. Astfel, aceste medicamente nu pot fi utilizate fără supraveghere medicală, ținând seama de pericolul pe care îl prezintă utilizarea lor sau incertitudinea referitoare la efectele lor.

Totuși, codul nu privează farmaciștii de posibilitatea de a beneficia, în cadrul dreptului național, de furnizarea de mostre gratuite de medicamente care se eliberează fără prescripție, pentru a le permite să se familiarizeze cu noile medicamente și să acumuleze experiență în administrarea acestora.