Încălcările și abaterile de la prevederile actelor legislative şi normative din domeniul raporturilor de muncă, constatate de în lunile ianuarie-octombrie, au ajuns la cifra de 7.799, arată datele Inspectoratului de Stat al Muncii.

Potrivit informațiilor, angajatorii comit cel mai frecvent încălcări ale normelor legale referitoare la stabilirea salariului și respectarea termenilor de plată a acestuia. Inspectorii de muncă au constatat restanţe de 24,040 mil. lei la plata salariilor în sumă față de 1.097 angajați, admise de mai multe unități. Totodată, au fost constatate datorii din anii precedenți de 19,460 mil. lei față de 757 angajați de la 27 agenți economici.

Drept urmare, inspectorii de muncă au întocmit procese-verbale de control în care au fost stabiliți termeni de lichidare a restanţelor salariale. De asemenea, au fost încheiate 26 procese-verbale cu privire la contravenţie, care au fost înaintate spre examinare instanței de judecată.

În urma controalelor, la 22 agenți economici și 30 angajatori-persoane fizice au fost depistate 70 persoane, ce activau fără forme legale de angajare, fiind încheiate 52 procese-verbale cu privire la contravenţie în temeiul art. 551 Codul contravențional, care au fost înaintate spre examinare instanței de judecată. Totodată, au fost repuse în drepturi 16 persoane, fiindu-le legalizate raporturile de muncă.

Pentru contracararea practicii de achitare a salariilor ”în plic” și a ”muncii la negru”, au fost efectuate patru controale planificate în comun cu reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat. Cu reprezentanți ai Sindicatului Educației și Științei au fost efectuate trei controale în comun și au fost examinate 2 petiții, din care una colectivă, în rezultatul căreia au fost repuse în drepturi patru persoane. Totodată, au fost examinate 28 sesizări ale Inspectoratului de poliție privind depistarea muncii nedeclarate.

ISM mai arată că în 10 luni ale anului au fost examinate şi întreprinse măsuri pentru soluţionare a 1.678 petiţii parvenite de la cetăţeni. Din numărul total de petiții examinate 54% - constituie probleme ce ţin de salarizare; 16% - concediere/reducere a personalului; câte 5% - sunt semnalizări privind munca nedeclarată și probleme ce ţin de neacordarea/neplata concediilor de odihnă; 4% - abateri de la prevederile legale la încheierea contractelor individuale de muncă; câte 3% - încălcări la stabilirea regimului de muncă și semnalizări privind comiterea încălcărilor la acordarea, calcularea sau neachitarea indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă, calcularea indemnizației în urma producerii accidentelor de muncă; 10% - invocă alte probleme.

De asemenea au fost examinate 670 sesizări de la autorități publice și persoane juridice.

Drept urmare, au fost repuse în drepturi 1.127 persoane. Concomitent, inspectorii de muncă au acordat ajutor metodologic şi consultativ la circa 7.400 cetăţeni.

Ca rezultat al neconformării unităţilor supuse controalelor la prevederile legislaţiei muncii, de către inspectorii de muncă au fost încheiate 125 procese-verbale cu privire la contravenţie şi înaintate spre examinare în instanța de judecată.