Casa Naţională de Asigurări Sociale anunţă că a fost achitate primele indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă. Mai exact, vineri, 8 noiembrie au fost făcute primele transferuri.

Potrivit autorităților, în total s-au transferat 39,8 milioane de lei. Banii urmează să fie primiți de 19.689 de persoane, care s-au aflat în concedii medicale pe parcursul lunii octombrie, precum şi de alți 7.630 beneficiari, care nu au primit indemnizaţiile pentru lunile precedente.

Plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se efectuează prin intermediul FinComBank, Energbank, EuroCreditBank, Eximbank, Moldova-Agroindbank, Moldindconbank, Victoriabank, Comerţbank, Mobiasbancă,  ÎS ”Poşta Moldovei".

Pentru a ridica sumele indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă beneficiarii urmează să se adreseze către instituţia bancară la care a fost deschis contul salarial sau social. Dacă beneficiarul nu este deţinător de card, indemnizaţia poate fi primită în orice oficiu poştal, indiferent de domiciliu persoanei.

Reamintim că indemnizaţia pentru primele cinci zile de concediu medical, în cazul bolilor obişnuite sau de accidente nelegate de muncă, se calculează şi se achitată de către angajator, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic.

Începând cu a şasea zi de incapacitate temporară de muncă, stabilirea, calcularea şi plata indemnizaţiilor se efectuează de Casa Naţională de Asigurări Sociale din contul bugetului asigurărilor sociale de stat.