Dezvoltatori de proiecte de finanțare participativă bazate pe investiții vor putea fi doar societățile cu răspundere limitată și societățile pe acțiuni, nou-înființate sau existente, clasificate drept întreprinderi mici și mijlocii conform art. 5 al Legii cu privire la întreprinderile mici și mijlocii. Prevederea este inclusă în proiectul de lege publicat pentru consultări publice.

Potrivit normei legale, în funcţie de numărul mediu anual de salariaţi, de cifra anuală de afaceri sau de totalul activelor pe care le deţin, întreprinderile mici şi mijlocii se clasifică în următoarele categorii:

  • întreprindere micro – întreprindere care are cel mult 9 salariaţi, realizează o cifră anuală de afaceri de pînă la 9 milioane de lei sau deţine active totale de până la 9 milioane de lei; 
  • întreprindere mică – întreprindere care are de la 10 până la 49 de salariaţi, realizează o cifră anuală de afaceri de până la 25 de milioane de lei sau deţine active totale de până la 25 de milioane de lei;
  • întreprindere mijlocie – întreprindere care are de la 50 până la 249 de salariaţi, realizează o cifră anuală de afaceri de până la 50 de milioane de lei sau deţine active totale de până la 50 de milioane de lei.

Criteriul definitoriu constant folosit la clasificarea întreprinderilor mici şi mijlocii în scopuri statistice este numărul mediu anual de salariaţi.

Înregistrarea societăților cu răspundere limitată înființate și/sau a achiziției părților sociale de către investitori în rezultatul proiectului de finanțare participativă bazat pe investiții se va face conform prevederilor Legii privind societățile cu răspundere limitată și a Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali.

Totodată, înregistrarea societăților pe acțiuni înființate și/sau a achiziției acțiunilor de către investitori în rezultatul proiectului de finanțare participativă bazat pe investiții va avea loc conform prevederilor Legii privind societățile pe acțiuni, Legii privind piața de capital și Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali.

Toți dezvoltatorii de finanțare participativă bazată pe investiții vor avea, în mod obligatoriu, prevăzut în actul de constituire posibilitatea petrecerii adunărilor generale ale asociaților/acționarilor de la distanță și a votului prin corespondență sau exprimat în formă electronică.

Amintim că, autoritățile vor să implementeze un nou mecanism de finanțare a afacerilor. Valoarea mijloacelor bănești ce vor putea fi acumulate pentru un singur proiect de finanțare participativă nu va putea depăși suma echivalentă în lei a 1.000.000 euro.