Cetățenii care au activat în ultimele 12 luni în întreprinderi care au ieșit în șomaj tehnic sau staționează pot solicita ajutorul de șomaj, care este în mărime de 2775 de lei. Acești cetățeni nu sunt obligați să cumpere polița de asigurare medicală, întrucât ei au muncit în baza de contract și au achitat contribuțiile în fondul asigurărilor medicale obligatorii de stat. Precizările au fost făcute de către șeful statului, Igor Dodon, după ședința Centrului Unic de Comandă.

La fel, de ajutor de șomaj pot beneficia și persoanele care au muncit câteva luni sau zile, dar în momentul stării de urgență erau angajați oficial. La fel, aceste persoane nu trebuie să procure polița de asigurare medicală pentru că în momentul când s-a anunțat starea de urgență erau angajați și se achitau impozitele. 

În restul cazurilor, persoanele care nu muncesc și intenționează să solicite ajutor de șomaj trebuie să dețină poliță de asigurare medicală.

Amintim că, cetățenii moldoveni și străinii cu permis de ședere pe teritoriul Republicii Moldova care intră în țară atât pe cale terestră, cât și aeriană și nu dispun de asigurare obligatorie de asistență medicală vor completa și semna în mod obligatoriu o declarație pe propria răspundere prin care își asumă obligația de a achita prima de asigurare în sumă fixă pentru anul 2020. Acest lucru este prevăzut în Dispoziția nr. 13 din 3 aprilie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale.

Persoanele neasigurate care se întorc în țară pot achita prima de asigurare prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay, disponibil atât online, cât și la oficiile poștale sau terminalele de plată din țară.

Procedura de achitare prin MPay este simplă, rapidă și accesibilă 24/24. Pentru a efectua achitarea, respectați următorii pași:

  • Accesați  https://mpay.gov.md/Order/Search/CNAM2;
  • Inserați IDNP-ul Dvs. în caseta dedicată și apăsați ”Caută IDNP”;
  • Apăsați ”Achită” și alegeți metoda preferată, din cele patru propuse;
  • Efectuați achitarea (la dorință sau necesitate, descărcați confirmarea).