Executivul a instituit un nou moratoriu pentru aplicarea Programului de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție, până în data de 1 ianuarie 2021. Un document în acest sens a fost aprobat ieri.

Potrivit autorilor, moratoriul este necesar pentru a efectua  o analiză detaliată a mecanismelor de verificare a aplicanților și a înlătura amenințările posibile.

Cererile privind dobândirea cetățeniei Republicii Moldova depuse până la data intrării în vigoare a noului moratoriu vor fi examinate în modul stabilit de Guvern.

Totodată, termenul contractelor agenților acreditați în cadrul Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție, semnate pentru anul 2019, se va prelungi cu o perioadă egală perioadei moratoriului, fără achitarea taxei prevăzute pentru lunile respective.

Pentru a produce efecte, documentul urmează a fi aprobat și de Parlament și publicat în Monitorul Oficial. Legislativul urmează să discute inițiativa mâine, 28 februarie.

Amintim că, ultima Hotărâre de Guvern cu privire la prelungirea moratoriului până în februarie 2020, stabilea că până la acest termen, autoritățile urmau să adopte o decizie finală cu privire la Programul de dobândire a cetățeniei prin investiție.

Primul moratoriu privind dobândirea cetățeniei prin investiție a fost instituit la data de 31 iulie pe o perioadă de patru luni, începând cu 23 august. Ulterior, acesta a fost prelungit de câteva ori, ultimul termen expirând la 24 februarie curent.