Anul trecut, au fost depuse 129 de cereri de intervenție vamală în cazul drepturilor de proprietate intelectuală. Indicatorul este în creștere cu peste 18,6 la sută față de anul 2018 și cu peste 45,7% față de anul 2017. Datele au fost publicate în Raportul național privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Potrivit documentului, 69 dintre cereri au fost depuse de titulari străini, iar altele 60 – de către titular naționali. Majoritatea cererilor, 120 la număr, au fost depuse de persoane juridice, iar nouă, de către persoane fizice. Cele mai multe solicitări se referă la protecția mărcilor.

Totodată, autoritățile spun că anul trecut au fost făcute 145 rețineri de mărfuri susceptibile a fi contrafăcute. În 143 de cazuri produsele se aflat în regim vamal de import, iar în altele două cazuri, de export. În majoritatea cazurilor, 139 la număr, declarațiile privin din țara noastră, 65 de la persoanele juridice și 74 de la persoanele fizice. Doar șase dintre declarații ale mărfurilor reținute au fost depuse de persoane fizice străine.

În urma investigațiilor s-a stabilit că în 49 la sută dintre cazuri titularii de drepturi nu au răspuns, în alte 38 la sută dintre cazuri mărfurile s-au dovedit contrafăcute. Potrivit statisticii, în 12 la sută dintre cazuri s-a stabilit că mărfurile sunt originale sau nu aduc atingere drepturilor de proprietate intelectuală.

În total, la frontieră au fost reținure produse susceptivile a fi contrafăcute în sumă de 922.836,33 lei. Cele mai multe cantități au fost de:

  • îmbrăcăminte și încălțăminte, 11.407 unități;
  • materiale de construcție, 8.640 unități;
  •  produse alimentare și băuturi, 6.143;
  • genți, portmonee, 5.366.