Președintele Uniunii Avocaților, Emanoil Ploșniță, a publicat pe pagina sa de facebook o declarație către avocați și organisme internaționale, în care sugerează faptul că persoane din cadrul Consiliului UAM intenționează să preia puterea la Centrul de Instruire a Avocaților și reclamă modul de aprobare a modificărilor la Legea cu privire la avocatură.

Potrivit lui, alegerea noului Consiliu UAM, a adus o ” criză ce nu a mai existat în istoria avocaturii moldovenești”, manifestată prin ”trei probleme actuale”:

  • sabotarea de către Consiliu a activității Centrului de Instruire a Avocaților. Președintele UAM notează că în 28 mai Consiliul UAM a adoptat un nou Regulament cu privire la formatorii CIA, care nu a fost consultat cu aceștia, dar care le impun norme coercitive. Ploșniță îndeamnă la ”încetarea atacurilor asupra formatorilor Centrului de Instruire a Avocaților și asupra doamnei directoare, Viorica Grecu”.
  • lipsa consultărilor cu breasla profesiei de avocat a modificărilor la Legea cu privire la avocatură. Potrivit președintelui UAM ” textele de modificări propuse spre consultare pe site-ul UAM nu au ajuns la Parlament”, iar autorii modificărilor nu sunt cunoscuți. De asemenea, oficialul notează că modificările adoptate de Parlament nu au fost expertizate. Emanoil Ploșniță a anunțat că subscrie adresării doamnei avocată Viorica Grecu către Președinta Maia Sandu de a nu promulga Legea privind modificările la Legea cu Privire la avocatură.
  • proiecte europene și Centrul de Instruire a Avocaților. În declarația sa, președintele UAM sugerează că persoane din cadrul Consiliului UAM intenționează să preia puterea la Centrul de Instruire a Avocaților. Totodată, Emanoil Ploșniță a menționat despre două Proiecte ale Consiliului Europei de care beneficiază UAM, în cadrul cărora au fost expertizate reglementările, structura și funcționalitatea Uniunii Avocaților, au fost evaluate activitatea Centrului de Instruire a Avocaților, cadrul normativ și programele de instruire ale Centrului. Oficialul susține că unele recomandări potrivite pentru avocatură și Centru, venite din partea Consiliului Europei, ”au fost calificate în ședința Consiliului Uniunii Avocaților din 28 mai cu aversiune și antipatie față de Consiliul Europei”.

Anterior, directoarea Centrului de Instruire a Avocaților, Viorica Grecu, a publicat pe pagina sa de facebook o  adresare către Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, solicitând să nu fie promulgată Legea pentru modificarea Legii nr. 1260/2002 cu privire la avocatură, deoarece ”contravine standardelor europene ale profesiei de avocat” și ” modificările nu au fost consultate cu corpul avocaților”. Subiectul Adresării a fost inclus în Ordinea de Zi a ședinței Consiliului UAM din 28 mai, fiind ulterior exclus, deoarece nu ține de competența Consiliului. Președintele CIA a mai scris pe pagina sa că în urma publicării adresării a fost supusă mai multor atacuri.

Consiliul UAM a venit cu o reacție care urmează să fie publicată pe BizLaw.