Cele mai mari benzinării din Republica Moldova s-ar putea alege cu amendă de la 2% la 4% din cifra de afaceri, pentru încălcarea Legii concurenței. Raportul de investigație în privința comercianților de produse petroliere, trimis Parlamentului de către Consiliul Concurenței, a fost publicat în presă.

Este vorba de Rompetrol-Moldova, Lukoil-Moldova, Petrom-Moldova, Bemol Retail, Vento și Tirex Petrol în privința cărora Consiliul a constatat ”participarea la un acord/practică concertată ce a fost îndreptată spre stabilirea/fixarea directă sau indirectă a prețurilor de vânzare și a altor condiții de tranzacționare către terți la produsele petroliere principale și la gaz lichefiat în perioada 15 mai 2019 – 18 ianuarie 2021”, ceea ce ar însemna, potrivit Legii concurenței, cartel dur. 

Mai mult, în raportul de investigație, Consiliul Concurenței propune aplicarea amenzii în mărime de la 2% până la 4% din cifra totală de afaceri înregistrată în anul anterior sancționării, factor de durată 1,2, cu luarea în considerare a nivelului maxim.

Anterior, Consiliul Concurenței a venit cu mai multe precizări în privința investigației în privința benzinăriilor din țară, întrucât a fost acuzat că nu ar interveni în procesul de formare a prețurilor la produsele petroliere. Tot atunci, Consiliul a precizat că o eventuală publicare a raportului de investigație ar fi o încălcare gravă a legislației care ar da posibilitatea companiilor vizate în investigație de a ataca în judecată acțiunile ilegale și ar stopa adoptarea deciziei definitive, iar persoanele responsabile care intenționează publicarea acestuia sunt pasibile de răspundere, inclusiv penală, în conformitate cu legislația în vigoare.