În ultimele săptămâni, avocații au fost asaltați de clienți care nu știu cum să procedeze în situația în care ne aflăm - starea de urgență. Avocații susțin că, în mare parte, consultațiile oferite vizează renegocierea contractelor de afaceri sau cu angajații. Ce probleme au cel mai des clienții avocaților moldoveni pe timp de pandemie vedeți mai jos:

Oleg Efrim, Managing Partner la EFRIM ROŞCA Asociații:

La activitatea day-by-day s-au adăugat întrebările legate de funcționarea și comportamentul în situație excepțională: cine și cum răspunde pentru neexecutarea obligațiilor, ce facem cu angajații, inițierea negocierilor și asistență la negocieri privind renegocierea condițiilor contractuale etc.

Vlad Roșca, Partner la EFRIM ROŞCA Asociații:

De regulă, se solicită servicii de consultanță și corporative.

Roger Gladei, Managing Partner la Gladei & Partners:

Sunt două categorii: problemele tradiționale și cele generate de pandemie și starea de urgență. Mă bucur că clienții buni caută soluții fără să renunțe la proiecte, asta ne ține și pe noi umăr la umăr cu ei. Ne apelează la orice oră, este verso-ul lucrului la distanță, nu mai ai program. Poate ar trebui să ne deranjeze, dar simt că zona de confort va rămâne un concept pre-covid, spiritul de ajutor reciproc și de reacții neîntârziate este mai important acum.    

Andrei Bivol, avocat, Director de Proiecte FIDES:

În afaceri cele mai dese provocări sunt cele legate de gestiunea personalului care nu poate activa din cauza restricțiilor, suspendarea sau rezoluțiunea unor contracte, interpretarea măsurilor Comisiei pentru Situații Excepționale, a facilităților fiscale și subvențiilor propuse de Guvern, contestarea sancțiunilor aplicate pentru încălcarea restricțiilor impuse de CSE etc.

Viorel Berliba, Biroul asociat de avocați ”Berliba, Ungurean și Partenerii”:

Luând în vedere faptul că BUNPartener este lansat prioritar în acordarea serviciilor avocațiale pe cauze penale, problemele clienților noștri sunt din acest domeniu. Și problemele de ordin contravențional și fiscal sunt acoperite de asistența juridică a BUNPartener. Cu toate acestea stabilim faptul că, în această perioadă, limitele activităților avocațiale pe cauzele penale s-au reorientat puțin, în speță fiind mai mult solicitată demararea procedurilor extraordinare – recurs în anulare, revizuire, precum și elaborarea/depunerea cererilor la CtEDO.

Vadim Vieru, avocat Promo-LEX:

Pe cauze penale - Deținuții în penitenciare, care sunt îngrijorați de suspendarea examinării cauzelor ce țin de art. 91 – 95 CP, dar și examinarea cauzelor ce țin de mecanismul preventiv și compensatoriu care a fost suspendat cred că nu în cel mai oportun moment. În această situație complicată, statul trebuie să dezvolte cât mai urgent politici de descarcerare. Să fie eliberați din penitenciare deținuții grav bolnavi, cu vârsta mai mare de 63 de ani, femeile gravide și cu copii, deținuții politici și persoanele care au comis infracțiuni din imprudență sau intenționate, dar comise nu prin violență. Dacă infecția nimerește în penitenciare, le transformă în lagăre de concentrare. Nu trebuie să fie admis așa ceva.

Pe cauze civile – antreprenori care caută soluții elegante de a gestiona resursele umane în această situație complicată pentru toți.

Elena Garaz, Cabinetul Avocatei ”Elena Garaz”:

Problemele actuale sunt dificultățile de onorare a obligațiilor contractuale sau crearea situațiilor inechitabile în raporturile contractuale. În urma crizei are loc o partajare neașteptată pentru părțile contractante a riscurilor, se schimbă interesul pentru obiectul contractului și companiile sunt în căutarea soluțiilor corecte din punct de vedere juridic și optime financiar pentru ajustarea prestațiilor contractuale. Or, starea de urgență instituită de autorități nu este, în multe cazuri, forță majoră (termenul corect, de fapt, este impediment) care justifică neonorarea obligațiilor. De aceea, în funcție de particularitățile fiecărui caz, se identifică soluții (reziliere unilaterală, suspendarea contractului, negocierea modificărilor contractuale, altele).