Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunţat la 10 mai că a comunicat Poloniei cinci noi solicitări referitoare la reforma sistemului său judiciar. CEDO condamnase la 7 mai Polonia din cauza neregulilor în numirea unui judecător al Curţii Constituţionale de la Varşovia.

''Acest nivel de prioritate este acordat afacerilor urgente'', a subliniat într-un comunicat instanţa judiciară a Consiliului Europei.

Instituţia a precizat că acest tratament prioritar va viza atât cererile actuale, cât şi pe cele viitoare adresate Poloniei.

La 30 aprilie, CEDO a comunicat Varşoviei ''cinci chestiuni cu privire la o presupusă lipsă de independenţă a puterii judiciare'', cerând guvernului polonez să trimită observaţiile sale, o etapă preliminară în procesul judiciar al Curţii.

Printre aceste cazuri, unul se referă la un judecător din Varşovia care a luat unele decizii privind libertatea de exprimare care au fost considerate ca nefavorabile guvernului. Ulterior, el a fost transferat într-o altă jurisdicţie, măsură pe care judecătorul o consideră drept represalii pentru deciziile luate de el în timpul proceselor respective.

Un alt dosar vizează un judecător care face obiectul unei proceduri disciplinare după ce a dorit să verifice validitatea şi independenţa procesului de desemnare a unui judecător. CEDO condamnase vineri Polonia pentru numirea ''în neregulă'' a unui judecător al Curţii Constituţionale de la Varşovia.

Sursa: agerpres.ro