Pe perioada situației de urgență la nivel național, Ministerul Afacerilor Interne prin subdiviziunile sale va continua să asigure ordinea și siguranța publică, inclusiv siguranța în traficul rutier. Angajații polițiști și carabinieri vor patrula și monitoriza teritoriile administrative, spațiile publice și vor intensifica activitățile de monitorizare a persoanelor care se află în autoizolare și carantină. 

Potrivit informațiior publicate de către MAI, polițiștii și carabinierii vor informa cetățenii despre riscurile infecției cu COVID-19, despre măsurile recomandate de autorități și despre riscurile la care sunt supuși în momentul în care nu le respectă.

Poliția va supraveghea activitatea agenților economici, va verifica dacă aceștia respectă măsurile și va interveni cu aplicarea amenzilor în cazul în care acesta sunt încălcate.

Nu ultimul rând, oamenii legii în colaborare cu administrația publică locală vor verifica agenții economici și se vor asigura dacă aceștia au sistat sau nu activitatea conform cerințelor autorităților, iar cei care nu se vor conforma se vor alege cu amenzi. 

Poliția este organul care va monitoriza și fluxul de pasageri, verificând dacă se respectă restricționarea numărului persoanelor transportate. În localitățile în care a fost declarată stare de carantină sunt instalate posturi de restricționare a transportului rutier.

Ministerul anunță despre faptul că măsurile de prevenire și combatere a virusului COVID-19 vor fi intensificate în funcție de gradul crizei: cu cât mai mari vor fi riscurile, cu atât mai stricte vor fi măsurile impuse de stat. 

Poliția va activa la capacitate maximă, informând și sensibilizând societatea despre modul de protejare și comportament în spațiile publice, cu păstrarea distanței sociale de 1 m.

Angajații MAI vor continua să patruleze în adiacentul pieților comerciale în locurile de acces public, zone de agrement, stații și autogări și vor interveni solicitând cetățenilor să respecte măsurile de protecție, șoferilor de transport public să limiteze numărul de persoane la 60%, iar agenților economici și alte instituții să nu pună viața angajților în pericol, ignorând cerințele legale impuse în perioada Situației de urgență.