Inspectoratul de Stat al Muncii a anunțat că de la începutul acestui an au fost înregistrate 19.428 persoane cu statut de zilier, din care 14.945 lucrători-zilieri, ce au activat în lunile ianuarie – octombrie.

Pentru înregistrarea acestora, inspecțiile teritoriale de muncă, la solicitarea beneficiarilor, au realizat contra cost 1.477 Registre de evidență a zilierilor, din care 885 în perioada ianuarie – octombrie.

De la beneficiarii de lucrări agricole, la inspecțiile teritoriale de muncă, au parvenit 807 extrase din Registrele de evidență, din care 629 extrase pe parcursul lunilor ianuarie – octombrie.

Înregistrarea zilierilor este o măsură de contracarare a muncii nedeclarate în agricultură, fiind reglementată de Legea privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, care a intrat în vigoare la 2 septembrie 2018.

Legea reglementează desfășurarea activităților necalificate doar în agricultură. Pentru aceste activități nu trebuie semnat un contract individual de muncă, fiind suficient doar acordul de voință al părților.

Conform legii, durata zilnică a activităţii necalificate cu caracter ocazional exercitate de către un zilier nu poate depăşi 8 ore. Persoanele cu vârsta de la 16 la 18 ani pot lucra 7 ore, iar persoanele cu vârsta de la 15 la 16 ani – 5 ore. Totodată, minorii cu vârsta de la 15 la 16 ani pot exercita aceste activităţi numai cu acordul în scris al părinţilor sau al reprezentanţilor săi legali dacă, în consecinţă, nu le va fi periclitată sănătatea, dezvoltarea, instruirea şi pregătirea profesională. De asemenea, ei nu pot fi implicați în activități ce urmează să fie desfășurate pe timp de noapte.