Un bărbat a fost obligat de magistrați să achite proprietarului unui Lexus peste 10 mii de lei după ce a lovit cu piciorul în ușa automobilului. Mai mult, acesta trebuie să achite și costurile de evaluare a prejudiciului material cauzat prin deteriorarea mașinii.

Cazul a ajuns până la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), decizia judecătorilor de aici fiind irevocabilă.

Potrivit materialelor cauzei, în instanță s-a adresat un bărbat care a invocat că a fost agresat de vecinii săi, unul dintre care, a lovit mașina cu picioarele. Proprietarul mașinii i-a cerut agresorului să-i repare prejudiciul material în cadrul procesului contravențional în care agresorul a fost amendat, dar pentru că acesta a refuzat s-a adresat în instanță cu o altă cerere.

Reclamantul s-a adresat și specialiștilor pentru a determina mărimea prejudiciului material cauzat prin deteriorarea automobilului său. Prin raportul de evaluare a pagubei, s-a stabilit că valoarea prejudiciului care i-a fost cauzat prin acțiunile pârâtului constituie 10.240,46 de lei.

Costurile evaluării, circa 400 de lei, urmează să le achite tot pârâtul.

Prima instanță a admis acțiunea și l-a obligat pe reclamant să-i achite proprietarului mașinii Lexus 10.240 de lei cu titlu de prejudiciu material, 400 de lei pentru examinarea şi evaluarea pagubei, 1.000 de lei cu titlu de compensare a cheltuielilor de asistenţă juridică, 7,15 lei pentru expedieri poştale şi 308 lei cu titlu de cheltuieli suportate în legătură cu plata taxei de stat la depunerea acţiunii.

Deși pârâtul a încercat să invoce nulitatea raportului de evaluare, decizia a fost menținută și de instanța de apel, iar ulterior de magistrații de la CSJ.