Serviciul Vamal a autorizat, pe parcursul anului 2019, distrugerea a peste 1.700 de articole vestimentare, de încălțăminte și alte mărfuri de larg consum contrafăcute, care aduceau atingere unor drepturi de proprietate intelectuală.

Aplicarea acestei măsuri de protecție este dispusă de Serviciul Vamal doar la solicitarea titularului de drept ori reprezentantului acestuia, în cazul în care se confirmă că mărfurile reținute de organul vamal aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală.

Astfel, în cazul în care sunt depistate mărfuri susceptibile a fi contrafăcute, autoritatea vamală notifică titularii de drept ai mărcilor protejate. Aceștia pot decide pentru distrugerea bunurilor sau predarea lor cu titlu gratuit unor instituții publice, inclusiv din sistemul protecției sociale, unor asociații obștești, fundații cu caracter umanitar etc.

În acest an, organul vamal a înregistrat 139 cazuri de depistare a mărfurilor susceptibile de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuală, comparativ cu 82 de cazuri în anul 2018. În trei dintre cazuri, bunurile au fost distruse, iar în altele trei, acestea au fost predate cu titlu gratuit unor orfelinate.

Activitatea organelor vamale în domeniul protecției drepturilor asupra obiectelor de proprietate intelectuală constă în aplicarea eficientă a măsurilor la frontieră, în scopul protejării pieței interne de importul mărfurilor contrafăcute și operelor-pirat, comercializarea cărora cauzează prejudicii titularilor de drepturi, generează acte de concurență neloială, reprezintă un pericol pentru securitatea economică a țării și sănătatea consumatorului autohton.