Calitatea de avocat stagiar a fost prelungită pentru o perioadă egală cu durata stării de urgență. Măsura va fi aplicată pentru avocaţii stagiari care au dreptul să participe la examenul de calificare în sesiunea de primăvară a anului 2020. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru situații excepționale.

Amintim că, în Republica Moldova, starea de urgență a fost declarată pentru o durată de 60 de zile. Astfel, dacă nu vor fi modificări ulterioare, după expirarea acesteia, 15 mai, prin derogare de la prevederile art. 19 alin. (1) din Legea cu privire la avocatură, avocații stagiari vor avea la dispoziție încă 60 de zile pentru a-și lua licența.

Potrivit Legii cu privire la avocatură, pentru a fi admis în profesie, avocatul stagiar susţine examenul de calificare în faţa Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat. Persoana care nu a promovat examenul de calificare poate solicita admiterea repetată la examen după expirarea a șase luni de la data primului examen. După expirarea a trei ani de la data finalizării stagiului profesional, avocatul stagiar poate participa la examenul de calificare doar cu condiţia executării repetate a stagiului profesional cu o durată minimă de trei luni. Rezultatele examenelor de calificare sunt aprobate prin hotărâre a Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat.