Autoritățile trebuie să accelereze în punerea în aplicare a 9 capitole din Planul de acțiuni al Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Moldova şi UE (DCFTA). Potrivit Consiliului Economic, așa arată rezultatele preliminare ale analizei ”rolul DCFTA în abordarea dificultăților create de COVID-19”, ce a fost efectuată de Asociația Businessului European.

Potrivit datelor, autoritățile de la Chișinău trebuie să atragă o mai mare atenție îmbunătățirii infrastructurii de laboratoare pentru produse industriale care ar elibera, producătorilor noștri certificate internaționale de calitate, astfel fiind asigurat un acces mai ușor pe piața UE.

Ajustarea legislației privind siguranța alimentelor pe întreg lanțul de producere – încă un punct din Acordul de liber schimb ce trebuie  accelerat acum. Asta ar permite Republicii Moldova să exporte produse de origine animală în UE.

Totodată, țara noastră mai trebuie să pună în aplicare și mecanismul de evaluare a riscurilor la import, care să permită efectuarea controlului doar în baza riscului a mărfurilor alimentare de origine non-animală. Aceasta ar crește volumul comerțului și ar oferi beneficii adiționale economiei și agenților economici, se mai arată în analiză.

Businessul mai solicită revederea unor proceduri și costuri vamale în conformitate cu prevederile Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Moldova şi UE. De asemenea oamenii de afaceri solicită anularea așa-numitei taxe de lux pentru operatorii de telefoniei mobilă care constituie 2,5%. Aceasta reprezintă o piedică în dezvoltarea acestui domeniu.

Asigurarea transparenței în procesul de achiziții publice în domeniul sănătății și punerea în aplicare integrală a regulilor și principiilor concurenței loiale ar sprijini efortul sectorului privat din Moldova de a se recupera din consecințele cauzate de Covid-19, se mai arată în datele analizei.

La fel, promovarea implementării proiectelor din domeniul Energiei Regenerabile și a Principiului de Responsabilitate Extinsă a Producătorilor – se mai numără printre prevederile ce necesită o atenție prioritară în această perioadă din partea autorităților statului, susține comunitatea de business.

La chestionarul despre rolul DCFTA în abordarea dificultăților create de COVID-19 au participat membrii Consiliului Economic. Iar rezultatele acestei cercetări urmează să fie analizate și preluate de experții Consiliului Economic, care elaborează Studiul de impact al pandemiei COVID-19 asupra sectoarelor economiei la care se lucrează în comun cu Ministerul Economiei și Infrastructurii, cu suportul BERD și al Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare. Studiul va conține o Matrice cu date despre gradul în care este afectat sectorul, și măsuri ce trebuie întreprinse imediat de stat pentru a-l ajuta. Ulterior, toate aceste recomandări vor fi propuse autorităților statului pentru implementare.